• springroep panorama 420x920.jpg
  • 150516gym4fun3.jpg
  • 1210 dyanne schaper 920x420.jpg
  • 130511 mc donalds streetdance.jpg
  • 140406 920x420 streetdance 1.jpg
  • 140406 920x420 streetdance 2.jpg
  • 150516gym4fun.jpg
  • hulppieten 2012 920x420.jpg
  • 150516gym4fun2.jpg
  • Image1.jpg

Nijntje en Gymnastiekvereniging D.O.S. Zuidwolde leren peuters en kleuters beter bewegen met Beweegdiploma

  Trainster Amber Schraa en sporthalbeheerder Minne Jellema

 

Trainster Amber Schraa en sporthalbeheerder Minne Jellema hebben afgelopen week het keurmerk voor het Nijntje Beweegdiploma opgehangen in de gymzaal in Zuidwolde. Op vrijdag 17 maart gaat Amber Schraa examens afnemen en de eerste Nijntje Beweegdiploma's uitreiken aan een aantal peuter en kleuters van Gymnastiekvereniging D.O.S. Zuidwolde.

 

D.O.S. is blij met het keurmerk: “Het keurmerk Beweegdiploma geeft aan dat wij lesgevers hebben die daadwerkelijk peuters en kleuters op een juiste en veilige manier leren hoe ze alle belangrijke vormen van bewegen kunnen leren. Dat doen we in een leuke sfeer met waarin spelenderwijs leren centraal staat. Trainster Amber heeft in de gymles geoefend met de kleuters en nu is het zover dat de eerst diploma's uitgereikt kunnen worden.

Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar ó zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind. De KNGU zorgt ervoor dat kinderen op jonge leeftijd niet alleen een zwemdiploma maar óók een beweegdiploma kunnen halen.

In de leeftijdsperiode van 2 tot 6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

Jaap Wals (voormalig directeur KNGU): “Wij willen met het Beweegdiploma een stimulans geven aan bewegen op jonge leeftijd nog voordat ze naar de basisschool gaan. Het belang van dit diploma voor de latere sportieve carrière en leefstijl wordt op aansprekende wijze benadrukt. Nijntje is bij uitstek een karakter dat zeer tot de verbeelding spreekt van peuters, kleuters en hun ouders en grootouders. Wij zijn bijzonder blij dat Gymnastiekvereniging D.O.S. Zuidwolde aan de slag gaat met het Beweegdiploma en wensen alle peuters en kleuters uit Zuidwolde veel beweegplezier!.”